Ερπητικές Λοιμώξεις

Ερπητικές Λοιμώξεις

Το Medical Art Clinic εφαρμόζει πρωτοποριακές τεχνικές σε κάθε επεμβατική ή μη υπηρεσία προσώπου & σώματος. Ανακαλύψτε περισσότερα σε κάθε υπηρεσία.

At Medical Art Clinic, we use cutting-edge invasive or non-invasive procedures for all face and body services. Learn more about our techniques for each service.

Οι ερπητοϊοί μπορεί να προσβάλλουν τη στοματική περιοχή, τα γεννητικά όργανα (ιός του απλού έρπητα) ή να εμφανιστούν ως Έρπης Ζωστήρας. Ο τελευταίος οφείλεται σε ενεργοποίηση του ιού της ανεμευλογιάς (Varicella-Zoster Virus).

Απλός έρπης:

  • Τύπου 1 (HSV-1): Η κύρια αιτία του επιχείλιου έρπη και της ερπητικής ουλοστοματίτιδας. Εμφανίζεται περιοδικά ως μικρές, επώδυνες φυσαλίδες, οι οποίες παρέρχονται από μόνες τους μετά από μερικές ημέρες. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Συνήθως, η διάρκειά του δεν ξεπερνάει τις 8 μέρες.
  • Τύπου 2 (HSV-2): Σε αυτόν οφείλεται κυρίως η γεννητική ερπητική λοίμωξη. Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων μεταδίδεται με επαφή από δέρμα σε δέρμα, συνήθως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 5 ημέρες. Οι ενεργές βλάβες του HSV-2 περιέχουν ζωντανούς ιούς και είναι μολυσματικές. Τα άτομα με υποτροπιάζοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων εκκρίνουν τον ιό ασυμπτωματικά μεταξύ των εξάρσεων (ασυμπτωματική μετάδοση). Η έκκριση αυτή παρουσιάζεται ταυτόχρονα από περισσότερες από μία ανατομικές περιοχές (πέος, κόλπος, τράχηλος μήτρας και ορθό) και μπορεί να συμβεί μέσω συνήθως φαινομενικά άθικτου δέρματος και άθικτων βλεννογόνων.

Ωστόσο τόσο ο τύπου 1 όσο και ο τύπου 2 μπορεί να προκαλέσουν λοίμωξη σε οποιαδήποτε περιοχή (δέρμα και βλενογόννοι). Το πρώτο επεισόδιο του απλού έρπητα (πρωτοπαθής ερπητική λοίμωξη) συνήθως χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό, κεφαλαλγία και επώδυνη τραχηλική/ βουβωνική λεμφαδενίτις.

Οι βλάβες που δημιουργούνται είναι πολλαπλές και μικρές, σπάζουν και αφήνουν στρογγυλές ελκώσεις σε αθροίσματα και συνήθως εμφανίζονται στα ούλα, στη γλώσσα, στα χείλη, στις παρειές ή στα γεννητικά όργανα. Η διάρκεια κυμαίνεται από 10-14 μέρες.

Απαιτείται συστηματική φαρμακευτική αγωγή. Σε ήπιες, μη επιπλεγμένες υποτροπές του ιού δεν απαιτείται θεραπεία. Τα τοπικά σκευάσματα δεν είναι αποτελεσματικά. Ωστόσο μπορεί να χρειαστεί αγωγή από το στόμα, ώστε το επεισόδιο να είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας.

Ο Έρπης Ζωστήρ εμφανίζεται συνήθως μετά τη μέση ηλικία ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Παρουσιάζεται ως επώδυνες φυσαλίδες πάνω σε ερυθρά βάση, οι οποίες γρήγορα σπάνε και καταλείπουν μικρές πληγές. Μπορεί να προηγηθεί πυρετός, κακουχία και πονοκέφαλος, αρκετές μέρες πριν το εξάνθημα, το οποίο έχει τυπική, ζωστηροειδή κατανομή. Συνήθως εντοπίζεται στον κορμό.

Χρειάζεται άμεση έναρξη αντιερπητικής αγωγής.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Invalid Input
Invalid email address.
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input

Το Medical Art Clinic συμβουλεύει

Dr. Gesakis advises

Ερπητικές Λοιμώξεις

Science